ALLE PRISER ER INKL. TOLL OG MVA.

filter
Vitaminer – hvorfor det?
Hester skal som oss mennesker også ha vitaminer. For at hesten skal fungere optimalt, skal den daglig ha en rasjon med vitaminer, enten blandet sammen med krybbefôret eller separat. I de allerfleste fôrblandinger er det blandet vitaminer sammen med fôret. Hesten skal ha et bestemt antall kilo eller gram daglig for at den skal få tilført de vitaminene hestens kropp trenger. Hvis hesten skulle komme til å mangle noen av vitaminene, kan dette ha store konsekvenser, både for hestens psyke og fysikk.  

Forskjellige vitaminer

Det finnes flere forskjellige vitaminer, og hesten har bruk for alle sammen – i større eller mindre mengder. Vitaminene blir delt opp i vannoppløselige vitaminer og fettoppløselige vitaminer. De vannoppløselige vitaminene danner hesten selv, og disse blir ikke lagret i kroppen. Hesten danner disse vitaminene i stortarmen så lenge hesten får grovt fôr (høy, gress).   Dog, kan hesten noen ganger ha bruk for litt tilskudd av et bestemt vannoppløselig vitamin, for eksempel i forbindelse med sykdom eller diverse endringer i hestens hverdag, for eksempel skifte av fôr, flytting til en annen stall og ved overgang fra for eksempel sommer til høst. Fettoppløselige vitaminer kan ikke hesten selv danne, derfor skal hesten ha dekket dette behovet gjennom fôret.  
I tillegg til de forskjellige vitaminene, skal hesten også ha en håndfull mineraler. Disse deles opp i mikro og makro mineraler. Hesten skal ha større deler makro mineraler enn mikro mineraler.  

Vannoppløselige vitaminer

På listen over vannoppløselige vitaminer, er størstedelen av disse de velkjente B-vitaminene. Dog er det er rekke forskjellige B-vitaminer - og felles for størstedelen av disse, er at mangel gir hesten nedsatt matlyst, tretthet, uopplagthet, vekttap og forstoppelse.  
I tillegg til B-vitaminer er det også Biotin, som heter H-vitamin. Mangel på Biotin gir seg utslag i at pelsen blir matt og hovene blir skrøpelige. Dette ser du ved at hesten mister sko og hovene revner og fliser. Hvis man fôrer korrekt burde ikke hesten mangle dette, men hvis fôret er fattig på Biotin, kan man gi hesten et ekstra tilskudd. Den siste av de vannoppløselige vitaminene er C-vitamin.   Dette samarbeider med B-vitaminet og sørger for at hesten kan ta opp jern. C-vitamin er godt til eldre hester da de typisk mangel det.  

Fettoppløselige vitaminer

Fettoppløselige vitaminer er de vitaminene som hesten selv ikke kan danne, og det er nettopp derfor at hesten trenger de helt korrekte mengdene blandet i fôret. Det er utrolig viktig at fôret er avstemt med vekten på hesten, fedt og trening. Dette kan man godt våge å gjøre selv, men det kan være utrolig vanskelig og blir ofte omtalt som «den store fôr jungelen».  
Det enkleste er å få lagt en plan vedrørende fôringen, av en profesjonell – gjerne en som er uavhengig av merker. Av de fettoppløselige vitaminene er det de vitaminene som ikke er så kjent som de vannoppløselige. De fettoppløselige vitaminene, kan det nemlig ikke kjøpes separate tilskudd av. Hesten må ikke bli overdosert av fettoppløselige vitaminer, siden disse blir lagret i kroppen og ikke blir skilt ut, og på den måten kan føre til en overdosering og at hesten dermed blir forgiftet!  
Disse vitaminene blir lagret i hestens fettvev og organer, og blir kun løst opp i fett og olje. Det eneste fettoppløselige vitaminet som man kan kjøpe som tilskudd, er E-vitamin. Dette styrker blant annet immunforsvaret og fruktbarheten. I tillegg til E-vitaminer er A-vitamin, som sørger for et sunt knokkelvev, D-vitamin som er nødvendig for at hesten kan oppta kalsium og fosfor, som de danner knokler av, samt K-vitamin som sammensetter vitaminene i tykktarmen, slik at hesten kan oppta disse.  

Tilførsel av vitaminer

Det er forskjellige måter å gi hesten dens daglige rasjonen med vitaminer. De aller fleste hesteeiere velger å bruke et fullfôr som skal i krybben. De fleste blandingene av fullfôr eller krybbefôr er tilsatt vitaminer, og hesten skal derfor ha den korrekte mengden av fôret hver dag, helst fordelt over så mange små måltider som mulig. Dette krybbefôret kan ha forskjellige utforminger, det kan enten være i en müsli, lucerneblanding eller som piller.  
Mengden av krybbefôr hesten skal ha, kommer an på hvor mange EF (fôr enheter) den har bruk for. Jo, mer hesten blir trent, jo mer energi skal den ha – og dette regner man ut ved hjelp av fôrenheter. Det kan godt være litt vanskelig å regne ut som hesteeier, og det er derfor å anbefale at man får noen profesjonelle til å gjøre dette. I tillegg til krybbefôr, skal hestens grovfôr (høy, wrap, gress) nemlig også tas med i utregningen. 
Hvis man som hesteeier ikke sverger til disse ferdigblandingene av krybbefôr, kan man selv velge å blande forskjellige fôrformer av lucerne, soyaskrå, korn, mais og oljer. Dette er det mange hesteeiere som liker mye bedre, da de mener at hesten trenger for eksempel mer olje enn det er i det ferdigblandede krybbefôret. Når man selv blander fôret, skal man være oppmerksom på at man selv skal blande en vitaminblanding. Hvilken man velger er helt opp til en selv, da de fleste produsentene har laget en slik variant av deres fôr.    

Mineraler

I tillegg til vitaminer, skal det også være mineraler i fôret. Mineralene er viktig for hesten, og spesielt hestens fysikk med knokler, hud og hår. Mineraler finnes i både organiske og uorganiske. Forskjellen på disse er hvordan hesten opptar det i systemet, og det er i hesteverden forskjellige meninger om hvorvidt hvilken som skal være den organiske og den uorganiske. Når man kjøper vitamin- og mineralblanding, skal man huske å legge merke til om det er organisk bindende eller ikke. I tillegg er det noen ting som skal overholdes med hensyn til blandingsforhold av forskjellige vitaminer.  

Salt

Et av de aller viktigste mineralene for hesten, er salt. Salt (natrium, kalsium og klorid) er viktig for hestens væskebalanse. Hester skal alltid ha adgang til både friskt drikkevann og en saltstein. Bare å putte kjøkkensalt i hestens krybbefôr er ikke alltid nok – hesten skal selv ha lov til å ta salt når den trenger dette.  
Hvis hesten ikke blir brukt til ridning, er det nok med en saltstein. Men, hvis hesten blir brukt til ridning, og svetter under trening, skal man supplere hestens saltinntak med elektrolytter i fôret. Elektrolytter hjelper hesten med å justere væskebalansen etter trening, transport eller i varmere vær eller hetebølger.  

Kundeservice:
Åpent hverdager 10.00 – 14.00
Telefon: 23 96 48 88
Email: kundeservice

Vi anvender Pensio Payment Gateway for å håndtere kortbetalinger på et sikkert vis, slik at du er garantert at dine opplysninger blir behandlet fortrolig.

PCI Compliance

Utrolig god service!
Utrolig god service!
23.04.2018 - kunde
Enkelt å navigere med brukervennlig…
Enkelt å navigere med brukervennlig netthandelsløsning. Rask levering. God pris.
23.04.2018 - Atefeh Sori

Husk å logge inn for å motta 4% / 8% i bonus på ditt kjøp.

Er du ikke medlem kan du bli det her.